Lego Indiana Jones

Arvosteltu Xbox 360 / saatavilla lisäksi PS3, PS2, PC, DS, Wii, PSP

 

Lego-peleihin ihastuin alunperin ihan ensimmäisen Lego Star Warsin myötä. Mielestäni idea yhdistää Tähtiensodan scifisaippua-tarina legohahmoihin oli niin hauska, että pakko oli kokeilla. Toteutuskin oli onnistunut juuri nappiin ja pelin kanssa tuli vietettyä tovi jos toinenkin.

Lego-peleissä viehättää yhdistelmä kaunista, kiiltelevää lego-grafiikkaa, rentoa huumoria välianimaatioiden muodossa ja kekseliästä kenttäsuunnittelua. Kaikille tutut aihepiirit (Tähtiensota, Indiana Jones ja Batman) takaavat myös vanhemmalle pelaajakunnalle hauskoja hetkiä nostalgioinnin parissa, vaikka Lego-pelit ovat suuressa suosiossa myös lasten keskuudessa.

Lego Indiana Jones jatkaa hyvin tarkasti samalla polulla kuin aiemmatkin Lego-pelit. Pelissä edetään pitkälti hakkaamalla palikoita - niin hahmoja kuin ympäristöäkin - tuusannuskaksi. Mitä enemmän tavaraa hakkaa, sitä enemmän kolikkoja saa ja kolikoilla voi sitten pelin valikoista ostaa kaikkea lisäsälää. Taistelut ovat yksinkertaista yhden tai kahden napin ränkläämistä. Voitetuilta vihollisilta voi myös saada kaikenlaista lisäasetta, kuten sapelia ja haulikkoa.

Jokaisella hahmolla on omat erikoisuutensa, joista on hyötyä ongelmanratkonnassa: joskus joku kahva voi olla niin ahtaan tunnelin päässä, että sen luokse mahtuu ryömimään vain lapsihahmo. Joskus taas tarvitaan Indyn ruoskaa, jotta yletytään johonkin vähän kauempana. Indy-fania pelissä ihastuttaa yksityiskohdat: kakkoselokuvan kirkuva blondi kirkuu pelissäkin ja tästä on jopa pelillistä hyötyä, nimittäin naikkosen äänellä pystyy särkemään lasia. Onneksi kirkuminen ei satu yhtä paljon korviin kuin oikeissa elokuvissa.

Aina kun kentän on kertaalleen kolunnut läpi, avautuu Free Play -moodi, jossa samaa kenttää pääsee sitten kiertelemään paljon vapaammin mukaan tarttuneita hahmoja vaihdellen. Tällä tavalla saa kerättyä jos jonkinlaista tavaraa, johon ei juonen mukana olevilla hahmoilla välttämättä olisi päässytkään käsiksi.

Parasta viihdettä Legopelit ovat ehdottomasti kaksinpeleinä. Molemmat pelaajat juoksevat samalla ruudulla, eli liian kauas toisesta ei pysty juoksemaan mutta tilaa riehua on silti oikein riittämiin. Monet pelin ongelmistakin vaativat kahden pelaajan yhteistyötä, joskin tietokoneen ohjastamat hahmot osaavatkin ihan kohtuullisen hyvin toimia itsenäisesti toisen pelaajan puuttuessa. Toinen pelaaja voi kaiken lisäksi liittyä mukaan ja lähteä pois pelistä lennosta vaikka kesken kentän pelin keskeytymättä, mikä tekee Lego-peleistä hyvää ajanvietettä vaikka kaveri olisikin vain pikaisesti kylässä. Tämänkaltaisia yhteistyöpelejä kaipaisi kyllä enemmänkin!

Kuitenkin... liika on liikaa ja Lego Indiana Jones seuraa Lego Star Warsin jäljillä ehkä hieman turhankin tarkkaan. Onhan mukana omat Indy-henkiset mausteensa, mutta tuntuu että peli ei tarjoa oikeastaan mitään uutta ja siksi se alkaakin nopeasti puuduttaa. Lisäksi jotkut pelin ongelmista tuntuivat ainakin kummallekin tästä peliparista välillä kovin epäloogisilta ja hölmöiltä, ja hauskat välianimaatiotkin kuljettivat juonta eteenpäin kovin sekavan oloisesti.

Lego Indiana Jonesia suosittelen niille, jotka etsivät hauskoja kaksinpelejä. Yksinpelinäkin varmasti nautittava kokemus, ellei ole pelannut muita lego-pelejä - varsinkin jos Indiana Jones -elokuvat ovat edelleen mieleen tai tuovat hyviä muistoja. Jos muita Lego-pelejä on kuitenkin jo tahkottu eikä se Indykään nyt NIIN siisti jätkä omasta mielestä ole, niin edessä saattaa olla hyvin nopeasti legoyliannostus ja sitten käy niin kuin minulle: peli jääkin kesken.

 

6.5/10